Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα Αστρονομικά Φαινόμενα του Αυγούστου 2011


Ο Αύγουστος αρχίζει με τον Ήλιο στον αστερισμό του Καρκίνου και από τις 14 του μήνα θα περάσει στον Λέωντα , όπου θα ''κινείται'' μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.Όπως βλέπουμε ο αστερισμός του Λέωντα είναι μεγαλύτερος από 30ο το μέγεθός του οπότε θέλει περισσότερο από ένα μήνα για να τον ''διανύσει''.Όλα αυτά φαίνονται στο Stellarium του Internet όπου εκεί φαινομενικά παρατηρούμε τον Ήλιο να κινείται αν και στην ουσία η Γή είναι αυτή που προχωρεί μία μοίρα κάθε μέρα, κάνοντας έτσι σε ένα χρόνο τον κύκλο της γύρω από τον Ήλιο. Η Σελήνη τον Αύγουστο θα είναι αξιοθέατη με το πρώτο της τέταρτο στις 6 Αυγούστου και την μεγάλη πανσέληνο στις 13 Αυγούστου.Κατά το πέρασμά της , όπως κινείται κάθε μέρα από δυσμάς προς ανατολάς, θα συναντήσει τον Κρόνο στις 4 Αυγούστου, τον Αντάρη, μεγάλο αστέρα του Σκορπιού στις 8 Αυγούστου ,και στις 20 Αυγούστου το πρωί τον Δία.
Ο Ερμής έφυγε πίσω από τον Ήλιο και δεν θα είναι ορατός τον μήνα Αύγουστο. Το ίδιο και η Αφροδίτη θα κρύβεται πίσω από τον Ήλιο μέχρι τον Οκτώβριο που θα βγει στην Δύση. Ο Άρης το πρωί στην Ανατολή μαζί με τον Δία ο οποίος ανατέλλει πρώτος και θα μπορούμε να τον δούμε μετά τα μεσάνυχτα στην Ανατολή.Εσείς που ξενυχτάτε μην μου πάρετε τηλέφωνο για να ρωτήσετε ποιο είναι αυτό το  φωτεινό αστέρι που βλέπετε στην Ανατολή? Είναι ο Δίας να ξέρετε.
Ο Κρόνος προχωρεί προς την Δύση και σιγά σιγά χάνει την φωτεινότητά του καθώς φεύγει πίσω απο τον Ήλιο.Πάντως και τον Αύγουστο θα τον βλέπουμε στα Νοτιο-Δυτικά μαζί με τον Στάχυ της Παρθένου κάθε βράδυ μετά την δύση του Ηλίου.
Ο ουρανός λοιπόν τον Αύγουστο με την μεγάλη πανσέληνο στις 13 του μήνα έχει αρκετά ενδιαφέροντα να παρατηρήσουμε.Μόλις βραδιάσει εμφανίζεται στα νοτιο-δυτικά ο Κρόνος με τον Στάχυ αριστερά του.Απο πάνω προς το Ζενίθ λαμποκοπά ο Αρκτούρος μεγάλος αστέρας του Boorn.Απο πάνω μας και προς νοτιο-ανατολικά βλέπουμε τον Βέγγα που σχηματίζει τρίγωνο με τον Άλτερ και τον Ντενέμπ.Στο κέντρο απο νότο προς βορρά απολαμβάνουμε το γαλάκτωμα του Γαλαξία μας.Όλα αυτά θέλουν μέρος χωρίς φώτα για να τα απολαύσουμε.

΄΄Οράτε τον ουρανό, γνώση αποκτείτε
                                     έρρωστε και ευδαιμονήτε΄΄

Νίκος Παζαΐτης
Τηλ. 6934 716140
Email.pazaitis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...