Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τα Αστρονομικά Φαινόμενα του Οκτώβρη 2011.


Τον μήνα Οκτώβριο ο Ήλιος θα βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου μέχρι τις 30/10, μετά μπαίνει στον αστερισμό του Ζυγού.Σε αντίθεση η Γη κινείται μεταξύ Ιχθύων και Κριού καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.Έτσι λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα έχουμε στα νοτιο-ανατολικά τους δυο αυτούς αστερισμούς.Στον μεν Κριό θα βρίσκεται ο Δίας,λαμπερός και πανέμορφος, στους δε Ιχθείς ο πλανήτης Ουρανός τον οποίο βλέπουμε μόνο με ένα τηλεσκόπιο.όσοι δε διαθέτουν αυτόματη ανεύρεση μπορούν να εστιάσου το τηλεσκόπιο τους 8μοίρες κάτω από τον αστέρα των Ιχθύων.Ο αστέρας είναι ο πρώτος από τους τρεις της ουράς του αστερισμού.
Ο νυχτερινός ουρανός του Οκτώβρη θα έχει αρκετά ενδιαφέροντα να παρατηρήσουμε.Από πάνω μας και λίγο δυτικά βλέπουμε το γνωστό τρίγωνο των αστέρων Βέγγα-Ντένεμολ-Αλταίρ.Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Βέγγα απέχει 26 έτη φωτός από τη Γη και η φωτεινότητά του είναι 50 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, ο Ντένεμολ όμως που φαίνεται λιγότερος φωτεινός απο τον Βέγγα απέχει 2000 έτη φωτός αλλά είναι 80.000 φορές πιο φωτεινός από τον 'Ηλιο! Αυτούς τους αστερισμούς που βλέπουμε από την Γη μας είναι τελείως διαφορετικοί αν τους δούμε από άλλο σημείο μακρυά από το ηλιακό μας σύστημα.
Προς τα ΒΑ και στο ύψος πάνω απο την εκλειπτική βλέπουμε τον Πήγασο με την Ανδρομέδα και λίγο πιο βόρεια στην ίδια σειρά τον αστερισμό του Περσέα.Δεξιά του Περσέα ανατέλλει ο Δίας κάτω από τους αστέρες Β και Α του Κριού.
Στο νότο μπορούμε να δούμε πάλι τον πλανήτη Vesta που κινείται τώρα κανονικά και όχι ανάδρομα όπως τον προηγούμενο μήνα.Ο Vesta όπως είπαμε βρίσκεται στον αστερισμό του του Αιγόκερω κοντά στον αστέρα ψ και φυσικά μόνο με τηλεσκόπιο φαίνεται.
Στα ΝΑ στον αστερισμό του Υδροχόου βρίσκεται ο πλανήτης Ποσειδώνας, μπορούμε να τον επισημάνουμε εύκολα με τηλεσκόπιο διότι βρίσκεται πάνω στην εκλειπτική των αστέρων Θ και Ι του Υδροχόου.
Οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν την ακόλουθη θέση:
Ερμής βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο δεν είναι ορατός.
Αφροδίτη έχει προχωρήσει αριστερά του Ήλιου αλλά πολύ χαμηλά στον ορίζοντα και είναι δύσκολο να την δούμε μετά την Δύση του Ηλίου.
Άρης κοκκινωπός και λαμπερός μετά τα μεσάνυχτα προς τις πρωινές ώρες στον αστερισμό του Καρκίνου και προς το τέλος του μήνα φεύγει προς τον Λέοντα.
Δίας στις 12 Οκτώβρη βρίσκεται σε αντίθεση με την Γη, οπότε τα μεσάνυχτα η λίγο πριν θα είναι μια ευκαιρία να τον απολαύσουμε με τους δορυφόρους του στο κοντινότερο σημείο με την Γή μας.Ραντεβού λοιπόν στο σημείο συνάντησης στο βουνό.
Κρόνος έφυγε πίσω από τον Ήλιο και δεν είναι ορατός πλέον στην Δύση.
Η Πανσέληνος του Οκτώβρη είναι στις 12 του μήνα και ώρα 19:56.
Επίσης η Σελήνη θα έχει συναντήσεις με τους πλανήτες: Ποσειδώνα στις 8, Ουρανό στις 10, Δία στις 13, Άρη στις 21,Κρόνο στις 26(δεν θα είναι ορατό), Αφροδίτη στις 27 την πρώτη μέρα της Νέας Σελήνης.
Για τους κυνηγούς κομητών αναφέρουμε πως ο κομήτης Schassmann-Wachmann 3 τον οποίο είχαμε δει το 2006 στις 13 Μαΐου που πέρασε στα 11 εκατομ. χιλιόμετρα από την Γη, τώρα θα ξαναεμφανιστεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου δυτικά του 'Ήλιου στις 35μοίρες αλλά στην μακρινή απόσταση των 238 εκατομ. χιλιομέτρων κάτι που δύσκολα θα είναι θεατό για μας τους ερασιτέχνες.
Εμείς στην συνάντησή μας 29 Οκτωβρίου θα απολαύσουμε έναν λαμπερό Δία με τους τρεις δορυφόρους του αριστερά του( Ιω, Ευρώπη, Καλλιστώ) και το μεγάλο Γανυμήδη στα δεξιά του.





΄΄Οράτε τον ουρανό, γνώση αποκτείτε
                                     έρρωστε και ευδαιμονήτε΄΄

Νίκος Παζαΐτης
Τηλ. 6934 716140
Email.pazaitis@hotmail.com
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...