Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αστρονομικά του Σεπτέμβρη 2011


Μετά από έναν Αύγουστο με πολλές νύχτες ξάστερες και μια Πανσέληνο στις 13,που την απολαύσαμε με το τηλεσκόπιο στο σημείο συνάντησης (πάνω στο βουνό 200μ. μετά το Bon Chateau) μαζί με αρκετούς καινούριους φίλους της Αστρονομίας, καθώς και τον αξιοθέατο Κρόνο με τον δίσκο του τώρα, μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο.Ο μήνας αυτός ημερολογιακά ανήκει στο Φθινόπωρο, αλλά και Αστρονομικά στις 23 Σεπτεμβρίου που είναι η Φθινοπωρινή Ισημερία μπαίνουμε στην περίοδο που...



 οι νύχτες αρχίζουν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη από τις ημέρες.
Ο Ήλιος το μήνα Σεπτέμβριο θα βρίσκεται στον Αστερισμό του Λέωντα και η Γη θα κινείται από τον Υδροχόο προς τους Ιχθείς δηλαδή οι Αστερισμοί που θα φαίνονται στον Νότο τα μεσάνυχτα.
Η Σελήνη που άρχισε την νέα της φάση στις 29 Αυγούστου θα είναι ορατή τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στα Νοτιοδυτικά(βλέπε φωτογραφία μετά την Δύση του Ηλίου).
Ο Ερμής θα φαίνεται στην Ανατολή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, μια ώρα πριν ανατείλει ο 'Ήλιος και αργότερα θα πάει πίσω από τον Ήλιο όπου δεν θα είναι πλέον ορατός.
Η Αφροδίτη έχει έρθει αριστερά από τον Ήλιο(βλέπε φωτογραφία) και δεν θα μπορούμε να την δούμε στην Δύση.Προς το τέλος του μήνα όμως θα αρχίσει να φαίνεται χαμηλά στον Ορίζοντα της Δύσης.
Ο Άρης θα είναι ορατός ορατός το πρωί πριν την Ανατολή του Ηλίου και θα φαίνεται ψηλά στον Αστερισμό των Διδύμων και προς το τέλος του μήνα στο Αστερισμό του Καρκίνου.
Ο Δίας θα φαίνεται μετά τα μεσάνυχτα στα Ανατολικά και μέχρι πριν ξημερώσει θα έχει πάει προς τα Νότιοδυτικά.
Ο Κρόνος απομακρύνεται πίσω από τον Ήλιο και δεν θα μας είναι πλέον ορατός μετά την Δύση του Ηλίου.
Συναντήσεις Πλανητών με την Σελήνη.
Στις 10 Σεπτεμβρίου με τον Ποσειδώνα στον Υδροχόο.
Στις 13 Σεπτεμβρίου με τον Ουρανό στους Ιχθείς.
Στις 16 Σεπτεμβρίου με τον Δία στον Κριό.
Στις 23 Σεπτεμβρίου με τον Άρη στους Διδύμους.
Στις 28 Σεπτεμβρίου με την Αφροδίτη και τον Κρόνο στον Αστερισμό της Παρθένου.
Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα είναι στις 12 του μήνα και στις 27 μια Νέα Σελήνη θα αρχίσει.
Ακόμη για όσους διαθέτουν τηλεσκόπιο θα μπορούν να δουν τον Πλανητοειδή Vesta που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ανάδρομη κίνηση στον Αστερισμό του Αιγόκερω.Η φωτεινότητά του είναι 5,6 και η θέση του στις -24ο κοντά στον Αστέρα Ψ.
Επίσης ο κομήτης 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova στις 28 Σεπτεμβρίου θα κάνει την εμφάνισή του αλλά αρκετά κοντά στον Ήλιο στην γραμμή Ερμή-Αφροδίτης οπότε θα είναι δύσκολο να παρατηρηθεί.



΄΄Οράτε τον ουρανό, γνώση αποκτείτε
                                     έρρωστε και ευδαιμονήτε΄΄

Νίκος Παζαΐτης
Τηλ. 6934 716140
Email.pazaitis@hotmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...