Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τα Αστρονομικά Φαινόμενα του Μαρτίου 2012.


Ο Φλεβάρης φλέβισε αργά.Στις 21 είχαμε τη νέα Σελήνη η οποία έφερε καλοκαιρία.Οι αμυγδαλιές μπουμπούκιασαν και το χώμα πρασίνισε.Τώρα ότι και να κάνει η άνοιξη δεν θα αργήσει να έλθει και ας είναι ο Μάρτης πολλές φορές κακός παλουκοκαύτης.Άλλωστε εφέτος ο χειμώνας ήταν τόσο βαρύς  που δεν έμεινε ούτε παλούκι για κάψιμο.Οι ξυλέμποροι ξεπούλησαν μέχρι και τις παλέτες.
Στις αστρονομικές μας παρατηρήσεις παραμένει το ενδιαφέρον της συνάντησης της Αφροδίτης με τον Δία και πιο κάτω στον ορίζοντα ο Ερμής μετά την δύση του Ηλίου.Προλάβαμε και τους είδαμε τους τρεις πλανήτες μαζί με την Σελήνη στις πρώτες τις μέρες.Μέχρι τα μέσα Μαρτίου το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο με την Αφροδίτη κοντά της ο Δίας και στον ορίζοντα ο Ερμής.Το ραντεβού μας ισχύει στο σημείο του βουνού 200 μέτρα μετά από το Bon Chataeu όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Ο Άρης τον μήνα Μάρτιο κινείται ανάδρομα στον αστερισμό του Λέοντα προς τον αστέρα Βασιλίσκο.Στις 3 Μαρτίου θα είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο οπότε τα μεσάνυχτα θα τον βλέπουμε στο κέντρο της ουράνιας σφαίρας μεταξύ ανατολής και δύσης.
Ο Δίας που θα είναι ορατός κάθε βράδυ μαζί με την Αφροδίτη μετά την δύση του Ηλίου. Στις 8 Μαρτίου ώρα 20:30 μέχρι 00:30  θα έχει μπροστά του τον δορυφόρο τον Γανυμήδη.Το γεγονός αυτό θα είναι ορατό μόνο με τηλεσκόπιο.
Ο Κρόνος τον μήνα Μάρτιο αρχίζει κι αυτός την ανάδρομη κίνηση μέσα στον αστερισμό της Παρθένου κοντά στον αστέρα Στάχυ.
Στις 5 Μαρτίου ο Ερμής θα βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του ορίζοντα μετά την δύση του Ηλίου 18ο πάνω από τον Ήλιο.Αυτό το γεγονός είναι αρκετά σπάνιο και μας δίνει την ευκαιρία να τον δούμε άνετα, αρκεί να είναι καθαρός ο ορίζοντας από σύννεφα.
Η Πανσέληνος στις 8 Μαρτίου θα έχει κοντά της τον πλανήτη Άρη και τον φωτεινό αστέρα του Λέοντα Βασιλίσκο.Και στις 11 Μαρτίου πάλι η Σελήνη στον αστερισμό της Παρθένου μαζί με τον Κρόνο και τον Στάχυ.
Στις 15 Μαρτίου ο Δίας και η Αφροδίτη θα είναι σε πολύ κοντινό σημείο μεταξύ τους μόνο 3ο απόσταση.Τις επόμενες ημέρες  η Αφροδίτη θα είναι πιο ψηλά από τον Δία και αρκετά πιο φωτεινή.
Στις 20 Μαρτίου ώρα 07:14 έχουμε την εαρινή ισημερία.Ο Ήλιος στον αστερισμό των Ιχθύων.
Η νέα Σελήνη στις 22 Μαρτίου ώρα 3:25. Tις επόμενες ημέρες 25-26-27 Μαρτίου θα εμφανίζεται  μαζί με τον Δία και την Αφροδίτη.Ο Ερμής θα έχει περάσει μπροστά από τον Ήλιο και δεν θα μας είναι πλέον ορατός.
Στις 27 Μαρτίου η Αφροδίτη στο πιο ψηλό σημείο του ορίζοντα 46ο μετά την δύση του Ηλίου.

''οράτε τον ουρανό, γνώση αποκτείται, έρρωσθε και ευδαιμονείται''
Νίκος Παζαΐτης

6934 716140
Email. pazaitis@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...